Naar artikel

Beste en betaalbare automaat en verschil Aygo, C1 en 107

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 13 november 2023

Welke automaat is volgens jullie erg goed en ook nog redelijk betaalbaar? Wij hebben goede ervaringen met de Toyota en de Daihatsu. Met een semi-automaat (Fiat Panda) heb ik zeer slechte ervaringen, dus dat wil ik niet meer. Mijn oog ligt nu op de Toyota Aygo en de Daihatsu Cuore. Hoe zijn jullie ervaringen hiermee? En zijn er betrouwbare automaten die hier vergelijkbaar mee zijn en (over het algemeen) weinig onderhoud nodig hebben?

Ook vraag ik mij af of er verschil zit tussen de Toyota Aygo, de Citroën C1 en de Peugeot 107. Ik weet dat deze in principe hetzelfde zijn, maar betekent dat dan ook dat de C1 en de 107 even goed zijn als de Aygo?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U zoekt een betaalbare gebruikte auto met automatische transmissie.

De automatische versnellingsbak op een Toyota Aygo, Citroen C1 en Peugeot 107 zijn identiek en van een vergelijkbaar type als die van de Fiat Panda. Eigenlijk zijn dit soort gerobotiseerde automatische versnellingsbakken allemaal erg slijtagegevoelig. Eenmaal op leeftijd raden we ze niet meer aan om aan te schaffen.

Het meest bedrijfszeker is een automatische transmissie van het type CVT of een conventionele vol automaat. De Mitsubishi Spacestar  en de Daihatsu Coure zijn geleverd met een dergelijke, degelijke automatische versnellingsbak.

De ‘citybug’ zoals de broertjes Aygo, 107 en C1 genoemd werden, zijn allemaal in dezelfde fabriek gebouwd en zijn precies hetzelfde wat kwaliteit betreft. Alleen qua uiterlijk verschillen deze auto een klein beetje. Ze gaan over het algemeen lang mee maar waterlekkage of een defecte koppeling is ze niet vreemd.