Naar artikel

Laden bij iemand met flexibel energiecontract

Vraag gesteld door J. Kisters op 19 mei 2023

Indien ik bij iemand anders (met een flexibel ANWB energiecontract) mijn auto oplaad kan er dan inzichtelijk gemaakt worden welk tarief er op het moment van laden gold? Dus wat die specifieke laadbeurt koste.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het actuele tarief zichtbaar is wanneer u laadt bij iemand met een flexibel energiecontract.

Wanneer u bij een particuliere laadpaal laadt dan betaalt u het tarief dat door de eigenaar in de backend van zijn laadpaal is ingesteld. Dat staat geheel los van wat hij daadwerkelijk aan energie betaalt, dat kan meer of minder zijn maar is dus voor u niet van invloed op de afrekening.
Hier hoeft u zich dus geen zorgen over te maken, de winst of het verlies is voor de eigenaar van de paal, u betaalt het vooraf bekend tarief, deze is vast ingesteld.
Veel meer over ANWB Energie kunt u lezen op onze site. 

 

Reacties:

J. Kisters

Auteur - 24 mei 2023

Bedankt voor je reactie maar het is niet helemaal zoals ik de vraag bedoeld had. Ik zal proberen met een voorbeeld te verduidelijken.
Stel: Ik ben degene met een laadpaal op eigen terrein (niet openbaar) en heb een ANWB flexibel energiecontract. Nu wil ik mijn buurman toestaan aan mijn laadpaal te laden tegen de werkelijke kosten op dat moment (tarief+netwerkkosten, belasting etc.). Er is geen winst belang en er hoeft geen rekening gehouden worden met secundaire kosten als laadpaal aanschaf etc.. Als mijn buurman ervoor kiest om op een 'dal moment' te laden is dat direct in zijn voordeel. Het gaat er mij om mijn werkelijke kosten aan hem door te belasten vandaar de vraag of dit inzichtelijk te maken is?

Pieter

ANWB Expert - 24 mei 2023

Er zijn laadpalen met een app die het verbruik keurig laten zien. Met bijvoorbeeld Homewizard zou dat ook prima inzichtelijk zijn. Maar vervolgens moet u nog wel even zelf het sommetje maken en dus opzoeken wat de stroom op dat moment kostte, hier hebben we op dit moment geen oplossing voor. 
De 'slim laden app' van ANWB Energie gaat dit kunnen straks, maar die zit echt nog in de pilot-fase dus het zal nog even duren voor deze beschikbaar is.