Verandert de waarde van een ruim 5 jaar oude auto met 240.000 km, waarvan de gestolen ingebouwde navigatie vervolgens is vervangen door een nieuwe navigatie?

Vraag gesteld door verzekerde op 08 mei 2015

De verzekering weigert de gehele waarde te vergoeden vanwege de indemniteits wet waarin staat dat je je niet financieel mag verbeteren na reparatie.
Naar mijn overtuiging is dit echter niet het geval omdat de auto voor de diefstal en na vervanging van de navigatie nog steeds dezelfde auto is van ruim 5 jaar oud met navigatie en 240.000 km op de teller, waarvan de waarde niet verandert is.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Een verbetering zou wat mij betreft alleen van toepassing kunnen zijn voor het kaartmateriaal. Het verschil dus tussen het oude kaartmateriaal en de laatste ge-update versie. Het belangrijkste is echter wat er in de polisvoorwaarde van de verzekeraar is opgenomen omtrent inbraak en diefstal. Het zou kunnen dat bij ontvreemding van navigatieapparatuur er een voorwaarde is opgenomen dat bijvoorbeeld de dagwaarde wordt uitgekeerd. Het 'nieuw voor oud' principe. Overigens zie ik bij nieuw kaartmateriaal niet direct de waarde van het voertuig toenemen.