Kan mijn snelheidsmeter flink afwijken na installatie van een nieuwe motorcomputerunit (Volvo V50)?

Vraag gesteld door R.C. Kalkman op 05 februari 2015

Sinds ik een nieuwe motorcomputerunit heb in mijn Volvo V50 geeft de snelheidsmeter in de auto tussen de 8 en 15 km/uur minder aan dan ik daadwerkelijk rijd. (Dit ontdekte ik door digitale snelheidsmeters langs de weg te vergelijken met mijn snelheidsmeter in de auto. Eerst was de afwijking minimaal, na de nieuwe unit was de afwijking substantieel.) Hierdoor ontvang ik steeds bekeuringen, ook al probeer ik niet te hard te rijden. Ik heb weinig vertrouwen in mijn merkdealer die de nieuwe unit erin heeft gezet, omdat deze o.a. probeerde mij een nieuwe distributieRIEM aan te smeren, terwijl ik een distributieKETTING heb.

Mijn concrete vragen zijn:
- Kan het dat mijn snelheidsmeter afwijkt na installatie van een nieuwe motorcomputerunit?
- Is mijn dealer die dit heeft uitgevoerd verantwoordelijk voor ijking van de snelheidsmeter?
- Is mijn dealer aansprakelijk te stellen voor de schade / bekeuringen die ik ontvang?
- Is het mogelijk om de meter te laten ijken elders dan bij mijn dealer, terwijl de dealer wel verantwoordelijk is voor de kosten die dat met zich meebrengt?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Een acceptabele afwijking in een kilometerteller en snelheidsmeter ligt gemiddeld rond de 8 procent. Het lijkt er op dat deze afwijking bij u beduidend hoger is. U zou voor de volledigheid nog een (losse) navigatie systeem kunnen gebruiken die op basis van GPS u nauwkeurige informatie kan verstrekken. Wanneer óók daarmee een te grote afwijking wordt geconstateerd, moet de oorzaak in de vervangen computer gezocht worden. Vermoedelijk moet deze (opnieuw) ingeleerd worden en aansluiten op de specificaties van de auto. De garage is daarvoor verantwoordelijk waar u feitelijk ook garantie op hebt. Wanneer de té grote afwijking in vastgesteld, zou u de garage voor de snelheidsboetes verantwoordelijk kunnen stellen.
Het ijken van een snelheidsmeter en kilometerteller komt tegenwoordig nagenoeg niet meer voor omdat een simpel navigatiesysteem daar een heel handig middel voor is. Ik denk dat u uw garage met een proefrit op zo'n manier ook snel kunt overtuigen van een te grote afwijking. Overigens ga ik er vanuit dat er niet recent een afwijkende bandenmaat is gemonteerd. Een te grote afwijking in de afrolomtrek kan natuurlijk óók een verklaring zijn.