Kan de ANWB bij de autobranche aankaarten i.p.v. hoge piepjes lage bromtoontjes in te voeren?

Vraag gesteld door Tom Loorij op 21 september 2015

Ik hoor geen hoge tonen meer. Mijn Opel Astra geeft een hoog piepje als ik wil uitstappen en het licht brandt nog. Omdat ik die warschuwing niet hoor, gebeurt het mij regelmatig dat ik met een lege accu sta. Onlangs zat ik bij een kennis in de auto (een luxe mercedes) met ook allemaal elektronisch foefjes (piepje bij achteruit rijden, geen gordel aan, enz.enz). Geen enkel piepje hoor ik. Deze piepjes zijn juist voor oudere bestuurders heel nuttig, maar juist die missen als eersten de hoge tonen. Ik en die ouderengroep zou enorm geholpen zijn als de hoge piepjes vervangen worden door lage bromtoontjes, meer in het normale spraakbereik.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat u de hoge waarschuwing signaal tonen niet kunt waarnemen, met de suggestie de autofabrikanten hierop te attenderen.

Ik moet u bekennen dat ik deze suggestie niet eerder heb ontvangen. Ik kan me zeker voorstellen dat bij vooral ouderen het hoge tonen bereik als eerste wegvalt. Hopelijk nodigt uw vraag óók anderen uit te reageren om hier een serieus onderwerp van te kunnen maken met voldoende draagkracht voor ANWB Belangenbehartiging.