Hoe werkt een plug in hybrid diesel?

Vraag gesteld door Ey� op 04 februari 2017

Volvo V60 D6 plug in hybrid heb ik op het oog, alleen ik weet er niets vanaf over onderhoud, belasting, actieradius (diesel en elektra?). Wie kan mij helpen/adviseren of dit een goede keuze wordt? Bvd

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een Volvo plug-in hybride op het oog en heeft wat vragen.

U betaalt voor de plug-in hybride in ieder geval tot en met 2020 een halftarief aan motorrijtuigenbelasting. Dat betekent niet dat u ten opzichte van een niet-hybride V60 diesel ook de helft aan motorrijtuigenbelasting betaalt, want de plug-in hybride is 400 kg zwaarder. Als het halftarief komt te vervallen is de hybride door zijn hoge gewicht van 1880 kg niet erg aantrekkelijk op de tweedehandsmarkt.

In het reguliere onderhoud zijn geen grote verschillen te verwachten.

Het verbruik en daarmee de actieradius is in de eerste plaats sterk afhankelijk van rijstijl en -omstandigheden, en bij de plug-in hybride van de mate waarin de auto elektrisch gereden kan worden. Als de plug-in hybride voornamelijk op diesel rijdt, zal het verschil in verbruik klein zijn; het hybride deel (terugwinning van remenergie) helpt het verbruik wel te verlagen, maar het 400 kg hogere gewicht werkt niet mee in een laag verbruik. Aangaande de actieradius, de brandstoftank van de hybride is 45 liter, die van de gewone diesel 68 liter.

Verder is de bagageruimte van de V60 plug-in hybride 120 liter kleiner.