Wat is bindend voor verzekering APK of advies in taxatierapport

Vraag gesteld door Goozer 01 op 14 april 2015

Wij hebben een BMW van 1986, in zeer prima staat.
In februari is deze APK goedgekeurd zonder opmerkingen.
Vanwege de leeftijd hebben we een taxatierapport op laten stellen.
In dit rapport staat het advies om de banden te vervangen vanwege de leeftijd (1999). De banden zijn nog in prima staat en goed profiel.
Zijn wij voor de verzekering verplicht om de banden te laten vervangen of is het APK rapport daarin leidend?

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Er is geen wettelijke maximale leeftijd voor banden dus bij de APK wordt niet op de leeftijd van banden gelet. Uitsluitend de staat van de banden wordt beoordeeld en zelfs haarscheurtjes zijn toegestaan mits er geen koordlagen zichtbaar zijn.

Zeker met banden van deze leeftijd is het verstandig om zeer regelmatig de banden uitgebreid te laten controleren op droogtescheuren en bulten. Bandenleveranciers spreken vaak over een levensduur van 10 jaar dus het advies om te vervangen bij 16 jaar is nog niet zo slecht.

Wettelijke regels zijn er dus niet voor.  Afhankelijk van uw verzekering is er mogelijk een uitsluiting opgenomen. U zult dus bij uw verzekering moeten informeren of er een uitsluiting is opgenomen.( of uw polis goed doorlezen)    Overigens als de band  klapt zonder externe oorzaak is dat een eigen gebrek en daar is geen dekking voor op een auto polis, het gaat dus om de gevolgschade.