Twijfel over koppelingsplaten

Vraag gesteld door Walther123 op 06 juli 2018

Met caravan achter auto in file op de brenner. Eerst ernstige stank maar alles nog heel. Later ineens door de koppeling getrapt. Ergens gestopt even wachten en moest daar weer doorrijden. Nog 100 km door gereden en alles lijkt normaal. Wat nu?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U twijfelt over de koppeling.

De stank van de koppeling in de file op de Brenner is logisch. Natuurlijk niet gewenst en liever helemaal niet maar enigzins verklaarbaar. Het feit dat alles weer normaal lijkt klinkt geruststellend.

Waarom u echter ineens ''door de koppeling kon trappen'' is mij niet bekend. In ieder geval kan ik niet helemaal plaatsen wat u daarmee bedoelt. Ik vermoed dat u geen pedaaldruk meer had. Dat zou veroorzaakt kunnen zijn door de vrijgekomen hitte, met als gevolg daardoor misschien wat luchtbelletjes in de hydraulische bediening van de koppeling. Dan mis je druk in het systeem en kan daardoor de koppeling niet of slechts beperkt vrijkomen om te kunnen schakelen. Na afkoelen zou dat mogelijk weer verdwenen kunnen zijn.

Ik begrijp uw ongerustheid maar met nu een prima werkende koppeling valt er wellicht niets te ontdekken. Ik denk dat écht de omstandigheden en de situatie de bepalende factoren zijn geweest. Misschien dat u voor de aankomende kilometers zou kunnen proberen risicovolle file en helling gevoelige trajecten zoveel mogelijk te vermijden. Bij een eerstvolgende intensieve koppelingbelasting kunnen er misschien wél vervelende blijvende gevolgen zijn. Hopelijk kunt u daar gedurende uw reis op anticiperen.