Dunlop winter sport 5, 195/55r16 H87 winterbanden, trilling bij remmen 70km

Vraag gesteld door Sjors01 op 06 maart 2018

Toyota Prius model 2014. Kan het zijn dat winterbanden door bv zachtewangen of lage H87 meer trillingen geven bij remmen van rond 70km? Na loslaten rem vv weer remmen is trilling weg. Voel trilling ook in rempedaal niet in het stuur. Bij gasgeven of uitrijden is er niets aan de hand. Auto heeft recentelijk grote beurt gehad bij Toyota dealer waar remvloeistof is vervangen volgens onderhoudschema. Las op forum dat evt ook de schijven krom kunnen zijn, auto heeft net 40000km gelopen. Heb voor de grote beurt zwaar moeten remmen bij 130km, toen was het probleem er niet, na grote beurt wel. Heb banden opnieuw laten balanceren heeft niets geholpen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?"

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Toyota Prius trilt tijdens het remmen rond de 70 km/h.

De winterbanden zie ik niet als oorzaak voor deze trilling in de remmen. Het onstaat ook op het moment dat u het rempedaal intrapt. Onbalans in de wielen heeft daar feitelijk ook niets mee te maken. Er lijkt toch duidelijk sprake te zijn van een kromme remschijf.

Waarom dit juist ná de beurt is onstaan is niet duidelijk. De gebruikelijke werkzaamheden tijdens een beurt kan ik eigenlijk niet met een spontane kromme remschijf in verband brengen. Behalve dat het vastzetten van de wielen met het verkeerde aanhaalmoment soms een kromme schijf zou kunnen opleveren. Misschien moet u daar bij de dealer nogmaals het probleem voorleggen. In ieder geval is een kromme remschijf niet gebruikelijk bij een dergelijke kilometerstand, en zie ik niet als een normale slijtage. Misschien dat een dealer u dan nog een coulance voorstel kan doen.***

Reactie van Sjors01:

Beste Jos van de Drift,

Ik ben vanochtend naar mijn eigen Dealer geweest in Tilburg bij van Dorst. Het gesprek verliep, zoals ik had vermoed, stroef. Van coulance geven op een auto die niet bij “ons” van Dorst”” gekocht is kan geen coulance worden gegeven, ondanks dat de auto daarin onderhoud is. Moest een afspraak plannen, men deed uiterst afstandelijk... Best teleurstellend kan ik zeggen.

Heb de Toyota Dealer Driessengroep in Eindhoven gebeld waar ik de auto gekocht had. Heb telefonisch e.e.a. uitgelegd en gevraagd om coulance. Men ging daar niet ditect op in maar kon wel direct komen voor onderzoek. Na onderzoek bleek inderdaad dat beide remschrijven wat afwijking hadden. Omdat de schijven nog zo nieuw waren, en de chef monteur het zonde vond om ze daarvoor afteschrijven en er nieuwe op te zetten, kwam hij met een zeer goed alternatief. Hij bood aan om de tweeschijven 0,5mm per zijde te frezen en de remblokken te vlakken. Dus demonteren frezen vlakken, en monteren koste alles bij elkaar net €120,- ik kon er zelfs opwachten. Dat noem ik nog eens echte perfecte service����.
Vanaf nu laat ik al mijn onderhoud door Toyota Driessen in Eindhoven verrichten ondanks dat ik daar verder voor moet rijden.

Mvg,
Sjors
Tilburg***

Reactie van Jos van der Drift:

Een goeie beurt van Driessen die als oorspronkelijke leverende dealer zich toch nog enigzins verantwoordelijk voelde.