Led stadsverlichting

Vraag gesteld door ANWB Experts data 1 op 17 oktober 2014

Sinds vorige week ben ik het bezit van een nieuwe Ford grand c-max.Uit de accessoires lijst van Ford heb ik led stadslichten laten monteren omdat ik wil dat de auto overdag beter zichtbaarder is. De dealer heeft een strip van 24 leds onder de koplampen gemonteerd en deze aangesloten op de stadslichten, de stadslichten zelf zijn afgekoppeld (mag dit). De led stadslichten zijn van: http://ebs-bv.eu/ebs-led-position-control/ en voldoen aan ECER48.

Om de led stadslichten te laten branden moet ik de lichtschakelaar in stand 1 zetten als ik dimlicht wil dan op stand 2, de led stadslichten branden dan mee. In principe hebben de led stadslichten dus de traditionele stadslichten vervangen. Nu vraag ik mij af of dit wel mag?

Suggereren de led stadslichten niet dat het led dag rijlichten zijn en moeten deze dan niet uitgaan als ik dimlicht schakel? Is het niet verstandiger de dealer te verzoeken de led strips weer af te koppelen en deze te laten schakelen door een relais/dimmer die de led strip ontsteken bij het starten van de auto en bij het schakelen van dimlicht de leds automatisch afschakelen. De dealer geeft aan dat hij het goed heeft gedaan, ik twijfel! Wellicht kunt u een verhelderend antwoordt geven.

Deze vraag is oorspronkelijk op AutoVraag gesteld door versluisdj

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Volgens uw verhaal zijn de huidige stadslichten vervangen voor een stadslicht die bestaat uit (led) lampen.

Stadsverlichting (LED of gloeilamp) heeft een mindere lichtsterkte dan dagrijverlichting. Indien deze even sterk is dan laatstgenoemde dan spreekt men niet meer van stadsverlichting. U mag overdag best met deze verlichting alszijnde dagrijverlichting rijden. Dagrijverlichting mag echter niet tegelijkertijd met dimlicht branden of moet tijdens het inschakelen van dimlicht minder fel gaan branden.