Drukgroep koppeling

Vraag gesteld door Jan 64 op 25 juli 2018

Ik ben in het bezit van een opel astra 1.6 cdti, bouwjaar mei 2015, km stand 113000. Nu blijkt dat de pomp van de koppeling in de versnellingsbak stuk is en bij nader onderzoek is de drukgroep ook versleten. De auto wordt dagelijks gebruikt op de snelweg voor woon werk verkeer, 120 km. Is dit normaal voor zo’n jonge auto en aantal kilometers?

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De koppeling van uw Opel Astra CDTI uit 2015 met 113.000 km op de teller moet vervangen worden en u vraagt of dat normaal is bij deze km stand en leeftijd.

U schrijft dat de pomp van de koppeling in de versnellingsbak stuk is. Bij een handgeschakelde auto is er geen pomp in de versnellingsbak aanwezig voor de koppeling, ik ga er dan ook vanuit dat u het hydraulisch druklager bedoelt.

Om het hydraulisch druklager te vervangen moet inderdaad de versnellingsbak gedemonteerd worden. Als de versnellingsbak er uit is kan je makkelijk bij de koppeling en is het advies de koppeling nu gelijk te vervangen een goed advies. Immers als de koppeling later vervangen moet worden zijn er opnieuw hoge arbeidsloon kosten. De koppeling is een aan slijtage onderhevig onderdeel en het is heel verstandig die te vervangen als de versnellingsbak er toch uit is voor een andere reparatie.

Dat het hydraulisch druklager stuk gaat lijkt gewoon pech.