We overwegen een Peugot 2008 uit 2015 kopen. De kogeldruk is 51 kg van de trekhaak. We willen 2 e-bikes erop vervoeren

Vraag gesteld door Butsenburcht op 04 oktober 2016

Nu heeft de dealer uitgezocht dacht we een verzwaarde trekhaak kunnen plaatsen met een kogeldruk van 80 kg en dan het vervoeren van e-bikes mogelijk is, het wordt meer gedaan door de werkplaats. Is dit wettelijk en verzekeringtechnisch toegestaan.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is een trekhaak te monteren met een hogere toegestane kogeldruk.

De toegestane kogeldruk heeft feitelijk niets te maken met de sterkte van de trekhaak zelf. De kogel kan uiteraard veel meer hebben dan de in dit geval opgegeven 51 kilo. De kogeldruk is een opgave van de autofabrikant en heeft meer te maken met de bestuurbaarheid van een combinatie beladen auto en beladen caravan/aanhanger of fietsendrager.

Het probleem is echter in uw geval dat de wettelijk voorgeschreven kogeldruk niet overschreden mag worden, ongeacht of er een zware caravan aangekoppeld is of slechts een fietsdrager met twee fietsen op de kogel. Vanuit de praktijk hebben we niet de indruk dat er op de laatstgenoemde combinatie streng gecontroleerd wordt maar volgens de letter van de wet mag de voorgeschreven kogeldruk dus niet overschreden worden. Een andere trekhaak biedt dus géén oplossing.