staat m+s op mijn banden wat betekent dat

Vraag gesteld door wiggel op 31 januari 2018

M+S op de banden

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het opschrift M+S op autobanden.

Sommige banden zijn voorzien van het niet beschermde symbool M+S. Dat staat voor mud and snow, modder en sneeuw. Alle winterbanden en all-seasonbanden hebben het opschrift M+S.

Het opschrift komt echter ook voor op zomerbanden met een wat grover profiel. Dat zijn banden die vaak onder SUV’s en crossovers worden gemonteerd. De banden hebben niet automatisch wintereigenschappen. Alléén M+S op banden zegt dus nog niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. Banden met wintereigenschappen zijn te herkennen aan een Alpine-symbool (bergtopje) of sneeuwvloksymbool. Let daar goed op bij het kopen van een all seasonband.

In Duitsland is de regelgeving met betrekking tot M+S banden aangescherpt. Tot 31 september 2024 worden banden met alleen M+S nog geaccepteerd als band geschikt voor winterse weersomstandigheden, mits de banden voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Is de band later geproduceerd dan worden alleen banden geschikt geacht voor winterse omstandigheden die zijn voorzien van een Alpine-symbool.