Hoe werkt een solar accubeschermer.

Vraag gesteld door Teja op 28 februari 2018

Ik heb een Ford B max van 2016. Bij langdurige stilstand verliest de accu zoveel vermogen dat niet meer gestart kan worden. Ik heb daarom een solar accubeschermer gekocht die o.m. kan worden aangesloten op de sigarettenaansteker. Deze aansteker geeft stroom ook als het contact niet aanstaat. Is het zo simpel dat ik de solar aansluit op de sigarettenaansteker waarna de solar de accu lading op peil houdt of ligt de zaak iets moeilijker.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe een solar accubeschermer werkt.

U zou met gebruik van zonne-energie via de sigarettenaanstekeraansluiting de accu op peil kunnen houden. De effectiviteit is wel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht maar met niet al te forse bewolking zou een solar met voldoende oppervlakte best goed z'n werk kunnen doen. Uiteraard dient de auto wel op een plek te staan met voldoende daglicht rondom.

Wij hebben geen ervaring met deze accubeschermers en weten niet hoe funtioneel deze in de praktijk zijn. Maar het aanbod is redelijk groot met ook behoorlijke prijsverschillen. Maar het zou best goed kunnen werken wanneer een accu een langere tijd stilstand moet overbruggen. Het kan een accu uiteindelijk redden van een volledige ontlading en als het ware op deze manier ''in bedrijf'' houden.