Waar ben ik beter mee af; matige winterbanden of goede all season banden?

Vraag gesteld door Cristian op 07 december 2016

Heb momenteel zomerbanden (Continental ContiEcocontact, maat 205/55 R16) onder mijn leasewagen zitten. In contract zitten standaard winterbanden maar krijg dan Fulda Kristal Control HP-2 welke niet echt geweldig uit de testen komen. Ben ik dan (zeker in Nederland met vrij zachte winters maar vooral erg wisselende omstandigheden gedurende het gehele jaar) niet beter af met de Michelin Cross Climate? Als ik de testen goed interpreteer is de zomerband alleen bij droog zomers weer beter en de winterband (ook een van matige kwaliteit) alleen bij echt winterse omstandigheden welke niet zo vaak voorkomen. Ben ik dan los van de kosten (geen wisseling meer) gemiddeld niet veiliger en comfortabeler aan het rijden?

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Op basis van onze tests hebben wij de ervaring dat de Michelin CrossClimate op zowel droog als nat wegdek een duidelijke toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de door u genoemde Fulda Kristall Control HP. Dit uit zich bijvoorbeeld in strakker, nauwkeuriger sturen, meer grip en een kortere remweg.

De sterke punten of toegevoegde waarde van de Fulda Kristall ten opzichte van de CrossClimate zit hem inderdaad in de puur winterse omstandigheden, dus rijden bij sneeuw en/of ijzel.
Gemiddeld veiliger is lastig te zeggen, de verschillen zitten hem meer in de nuances tussen goed en tekortkomingen en geen van beide is onveilig. Het is aannemelijk dat omstandigheden waarin de Michelin beter is, 80% van de dagelijkse rijomstandigheden in de winter uitmaakt.