Vraag over testresultaten Joolz iZi Go Modular i-Size + i-Size base

Vraag gesteld door Joost1512 op 20 juli 2017

Uit de autostoeltjestest 2017 blijkt dat het Joolz iZi Go Modular i-Size stoeltje te veel schadelijke stoffen bevat en daarom een slechte beoordeling met slechts één ster krijgt. Wij hebben dit stoeltje voor onze zoon en ik wil graag de volgende dingen weten: hoe schadelijk zijn de stoffen in het stoeltje? Oftewel kunnen we ons zoontje er nog wel in laten zitten? Indien het stoeltje echt gevaarlijk is, welke mogelijkheden hebben we richting de fabrikant? Ik heb hen namelijk gemaild en zij zeggen zich niet te herkennen in de testresultaten. Ik hoor graag wat we moeten doen met de uitkomsten van de test.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de schadelijk stoffen bij de Joolz iZi Go Modular i-Size + i-Size base volgens de laatste autostoeltjestest.

Voor de screening op schadelijke stoffen baseren we ons op de meest recente normen voor speelgoed en textiel. De Duitse Stiftung Warentest laat de bekleding van de zitjes bij een extern laboratorium testen op de aanwezigheid van schadelijk stoffen.

De Joolz iZi Go Modular i-Size is het enige stoeltje dat bij de beoordeling is teruggebracht naar één ster vanwege vooral de aangetroffen hoge concentratie schadelijke stoffen. Deze hoge concentratie schadelijke stoffen wordt zwaar aangerekend omdat dit feitelijk onnodig is gezien de juist lage concentraties bij andere vergelijkbare stoeltjes met prima testresultaten. Wat dat betreft is blijkens de test deze stoel 'n negatieve uitzondering wanneer het gaat om de hoeveelheid schadelijke stoffen met deze afwaardering als gevolg. En zo'n toch pittige afwaardering voor een voor de veiligheid volstrekt onnodige hoge concentratie schadelijke stoffen stimuleert de fabrikant ook er iets aan te doen. In het verleden hebben we ook gerichte akties gezien van fabrikanten, om in de productie maar óók bij reeds verkochte zitjes de uitstoot schadelijke stoffen terug te dringen.

Deze stoel voldoet zeker aan de wettelijke eisen zoals de fabrikant wellicht terecht ook beweert en is de uitstoot van schadelijke stoffen derhalve ook niet te veel. Maar schadelijke stoffen zijn in potentie gevaarlijk en is de inzet de concentratie niet hoger te maken dan nodig. Het is dus niet zo dat deze concentratie schadelijke stoffen gevaarlijk is voor uw zoon maar de blootstelling is onnodig hoog. Hopelijk dat de betreffende fabrikant zich dit aantrekt en het stoeltje aanpast. Vanwege de hoge concentratie schadelijke stoffen doet dit stoeltje wat betreft het testoordeel zichzelf feitelijk te kort.