All risk verzekering en waarde auto

Vraag gesteld door NatasjaD op 16 mei 2018

Mijn auto uit 2004 is all risk verzekerd. Wat krijg ik dan nog uitbetaald als deze total loss is? Is dat de inruilwaarde? Is het verstandig om deze auto wa te verzekeren of om de verzekering zo te houden ivm weinig financiële middelen om te vervangen

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de waarde van de auto bij total loss.

De waarde bij total loss is feitelijk de vervangingswaarde van de auto vlak voor het ongeval. Dat is dus de dagwaarde óók op basis van de de staat en conditie vóór de aanrijding. Zo kan de ene auto een hogere dagwaarde hebben dan de andere vanwege een verschil in staat en conditie.

Op de ANWB/Bovag Koerslijst vindt u een indicatie van de waarde bij total loss. Op basis van deze indicatie zou u kunnen overwegen of all risk nog een optie. Uiteindelijk is die overweging voor iedereen verschillend. Wanneer het financieel best mogelijk is uit eigen middelen deze auto voor een gelijkwaardige te vervangen, is all risk misschien niet meer relevant. Wanneer de premie relatief laag is maar de vervangingswaarde tóch te fors voor uw portemonnee, dan is er niks mis mee de polis instand te houden.