2e hands Peugot 307SW

Vraag gesteld door ANWB Webcare op 02 mei 2016

Hallo
Ik heb een vraag over mijn auto. Wij hebben begin Maart een 2e hands Peugeot 307sw uit 2006 bij een Peugeot dealer gekocht met 6 maanden Bovag garantie. Nadat we de auto enige tijd hadden constateerde ik dat de remmen piepte bij het remmen. De ene keer hard de andere keer zacht.
We zijn hiermee naar de Peugeot dealer geweest, en ze hebben hier naar gekeken. Er was niks aan de hand volgens hun blokken en schijven waren goed. Kan aan het metaal liggen omdat het wat oudere auto was ofziets maakte ze ervan.
Kijk ik heb er geen verstand van dus neem dat dan maar aan maar vind het wel vreemd. Aangezien ik vaak oudere auto's gereden maar hier nooit last van gehad. Mijn vraag aan u is hebben ze gelijk en moet ik met mijn piepende remmen leren leven of moet ik dit niet accepteren. Voordat ik straks geen garantie meer heb.
Graag hoor ik van u

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over piepende remmen bij uw Peugeot 307.

De garage heeft al vastgesteld dat de conditie van remschijven en blokken niet de oorzaak kunnen zijn. Soms wil het helpen de behuizing van de blokken goed schoon te maken, anti-piep plaatjes te monteren of speciale montage pasta te gebruiken. De kans is echter groot dat de garage wel wat opties tevergeefs heeft geprobeerd. Het bijgeluid kan soms een reactie zijn op de ontstane wrijving tussen de remblok en remschijf. Op 'n zeker moment kan dat een bijgeluid opleveren zoals u omschrijft. Het verschijnsel is vergelijkbaar met een natte vinger over de rand van een wijnglas.
Het zou dus kunnen dat de mate van remvertraging maar ook externe omstandigheden zoals het weer van invloed zijn. Misschien dat de remblokken aan de oppervlakte wat verhard zijn waardoor dit soort geluiden ook nog weleens kunnen ontstaan.

Er is een redelijke kans dat een setje nieuwe remblokken het probleem oplost. Ik vind het enigszins begrijpelijk dat de garage niet tot vervanging overgaat. De remmen zijn immers conditioneel goed en misschien dat slechts incidenteel dit geluid weleens hoorbaar is. Wanneer er echter permanent sprake is van piepende bijgeluiden bij het remmen, ben ik van mening dat u zou mogen verlangen dit onder garantie verholpen te krijgen. Een continue aanwezig bijgeluid bij het remmen mag dan beschouwd worden als een gebrek.