Winterbanden

Vraag gesteld door Vlokje op 01 oktober 2015

Ik ga met een Mitsubishi L200 4 w drive met hoge en lage gering op vakantie naar Kufstein (Oostenrijk) tijdens de kerstdagen. Ik heb sneeuwkettingen voor de auto. In hoeverre ben ik verplicht om met winterbanden te rijden in Duitsland en Oostenrijk? Ik meen ergens gelezen te hebben dat er voor 4w drive auto's een uitzondering is.
Wie kan mij hierover duidelijkheid geven.

Alvast bedankt

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Voor Duitsland en Oostenrijk kan er plaatselijk (bergopwaarts) een uitzondering zijn voor vierwielaangedreven auto's voor het verplichte gebruik van sneeuwkettingen. Voor de verplichting van banden met wintereigenschappen bestaat er voor auto's met vierwielaandrijving geen uitzondering.
Auto's met vierwielaandrijving hebben het voordeel dat de wielen niet zo snel zullen doorslippen bij gladheid. Maar bij remmen hebben vierwielaangedreven auto's geen voordeel ten opzichte van andere auto's, die allemaal op vier wielen remmen. Auto's met vierwielaandrijving zijn daarom niet uitgesloten van de plicht om in Duitsland bij winterse omstandigheden over banden met wintereigenschappen (winterbanden of all-seasonbanden) te beschikken.