Eigen bijdrage revisie

Vraag gesteld door Woutdian op 07 december 2018

Hallo,

Bij de aankoop van een Skoda Superb 1.8TSI uit 2011 heb ik expliciet gevraagd of de auto olie verbruikte. Daarop is negatief geantwoord en heb ik na een proefrit de deal gesloten met 1/2 autotrust garantie.
Een week na de koop en een korte vakantie in België ging het controlelampje van de motorolie branden. Dit meteen gemeld bij de handelaar. Ze vonden dit vreemd, omdat uit de onderhoudsgeschiedenis niets wees op olieverbruik.
Voordat ze tot actie over zouden gaan, vroegen ze het olieverbruik bij te houden. Wat bleek, 1 liter olie op 650 km.
Nu is de oplossing, revisie met eigen bijdrage van 750,- of een vervangende auto uit hun voorraad. Bijvoorbeeld een BMW 320i grand turismo, volledig dealer onderhouden met 170.000 op te teller.

Wat is wijsheid?
- Revisie? Is het dan wel reëel dat ik 750,- moet bijbetalen?
- vervangende auto. Bijvoorbeeld de BMW.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een occasion gekocht uit 2011. Voor het sluiten van de koopovereenkomst hebt u expliciet gevraagd of de auto olie verbruikt. Daarop werd negatief geantwoord. Na een proefrit te hebben gemaakt hebt u de koop gesloten. Een week na de koop ging het controlelampje branden. De auto blijkt 1 op de 650 km te verbruiken. De handelaar vraagt u nu een eigen bijdrage voor revisie of een vervangende auto uit hun voorraad te kiezen. U vraagt wat wijsheid is.

U kunt in dit geval twee juridische wegen bewandelen:

Conformiteit

Gebrek
Wanneer een auto een olieverbruik van 1: 650 km kent, dan is er wel degelijk sprake van een ernstig gebrek aan de motor.

Wettelijke garantie
Een gebrek dat optreedt in de eerste 6 maanden na aflevering, wordt door de wet verondersteld al aanwezig te zijn toen u de auto kocht. U kunt zich als consument beroepen op de wettelijke garantie (conformiteit). In dat geval dient de verkoper een kosteloze oplossing te bieden. Dat houdt dus in dat u niets hoeft te betalen voor eventuele reparatie nu de auto ondeugdelijk blijkt. Er is dus sprake van non-conformiteit. De auto voldoet dus niet aan de redelijke verwachtingen die u er van mocht hebben.

Meer lezen over klachten na aankoop.

Dwaling

Dwaling wil zeggen dat u een auto heeft gekocht op basis van verkeerde informatie. U moet aantonen dat u de auto niet had gekocht wanneer u had geweten dat de auto een hoogverbruiker is. U hebt er immers expliciet naar gevraagd waarop de handelaar ontkennend heeft geantwoord.

Als er sprake is van dwaling dan kunt u als koper de overeenkomst vernietigen. Bij vernietiging moet teruggegaan worden naar de situatie van vóór de koop, dus de verkoper moet de koopprijs teruggeven, de koper moet de auto weer inleveren en het kenteken moet weer op naam van de verkoper. U kunt dan vervolgens elders een andere auto kopen.

Meer lezen over dwaling na aankoop.

Het is aan u om te bepalen welke weg u wilt bewandelen.