Auto aanschaf

Vraag gesteld door MarianneHuizinga20 op 14 december 2018

Ik wil bij vd Poel occasions in Katwijk een auto kopen die uit Belgie komt. Is dit verstandig? Hoe kan ik de kilometerstand controleren? Ik moet 1000 euro aanbetalen voor levering, is dit goed?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een geimporteerde auto aan te schaffen bij het genoemde bedrijf.

De verkoper geeft op zijn website aan dat u verzekerd bent van het aantal daadwerkelijke kilometers zoals vermeld op de teller. De verkoper doelt op de NAP ( Nationale Auto Pas ) die helaas géén kilometers toont van auto's met van oorsprong een buitenlands kenteken. De verkoper zou dus op een andere manier de kilometerstand moeten kunnen garanderen.

Misschien dat een onderhoudsboekje dat aannemelijk kan maken of onderhoudsfacturen uit het verleden. U moet wel concrete zekerheid hebben over de juistheid van de tellerstand. Van één op de vijf importauto's is de tellerstand op z'n minst twijfelachtig en kan dat later bij inruil ook tegen u gebruikt worden wanneer u dat buitenlandse verleden niet hard kunt maken. Wat dat betreft is die argwaan omtrent import er zeker en zien we dat de branche bij inruil vaak erg terughoudend is. Laat de verkoper u maar zwart-op-wit overtuigen van de juiste kilometerhistorie zodat u later bij inruil die koper óók weer kunt overtuiigen.

De verkoper is geen Bovag aangesloten bedrijf. Wat garantie betreft is dat dus géén 6 maanden volgens de Bovag voorwaarden. Het bedrijf biedt wel drie maanden op de draaiende delen van de motor en versnellingsbak en noemt ook de onderdelen die daar onder vallen. In tegenstelling tot Bovag garantie, waar nagenoeg de gehele auto onder valt, is deze garantie redelijk beperkt.

Ik weet niet op welke auto uw oog is gevallen. Soms kan een import auto aantrekkelijk zijn omdat het aanbod in Nederland zo beperkt is. Dan kan het voor een handelaar aantrekkelijk zijn buiten onze landgrenzen te kijken. Maar de voorkeur gaat tóch uit naar een auto van Nederlandse oorsprong. Misschien voor een wat minder scherpe prijs maar dat kan later bij inruil toch weer goedgemaakt worden.

Het advies is te betalen bij aflevering. Géén aanbetaling. Aan vooruitbetalen en aanbetalen zijn risico's verbonden.