Nieuwe winterbanden

Vraag gesteld door j smit op 20 september 2017

Goedendag
Mijn Renault Megane heeft zomerbanden met maat 205-60-16 Kan ik winterbanden met een andere velg 205-55-16 eronder zetten? Of is dit niet mogelijk... Bvd

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of er een set winterbanden inclusief velgen met een afwijkende maat onder uw auto past.

Het eerste dat u moet nagaan is of de velgen passen. U schrijft niet van welke auto (merk/model/bouwjaar) de velg afkomstig is, dus kan ik dat niet vaststellen. Naast diameter (in dit geval 16 inch) heeft een velg meer eigenschappen zoals het aantal boutgaten, de onderlinge afstand daartussen (steek), de naafdiameter en de ET-waarde. Die moeten allemaal exact overeenkomen.

Komt de velg van een andere auto dan is het een toevalstreffer als het allemaal past, zo vaak verschillen de velgen per model auto.

Dan de afwijking in bandenmaat. De winterbanden zijn iets kleiner in omtrek. Dat verschil is circa 3%. Het advies van fabrikanten en bandenbranche is een afwijking van maximaal 1,5% groter, en maximaal 2% kleiner dan het origineel. Wij zijn er een voorstander van om dat advies aan te houden.

Bij een grotere afwijking verandert de aanduiding van snelheid en kilometers navenant mee. Ook kan bij een grotere afwijking het weggedrag nadelig beïnvloed worden. De vraag is echter of u er met 3% iets van merkt. Het is in ieder geval niet verboden en heeft geen consequenties voor de garantie. De marge is vastgesteld omdat ergens een grens moet worden getrokken.

Het verschil in omtrek van de banden kan in de praktijk overigens anders zijn dan op basis van de rekensom. Twee banden met dezelfde maat van een ander fabricaat kunnen soms niet exact even groot zijn. Slijtage van banden geeft ook een afwijking. Dat betekent dat de afwijking in omtrek bij deze twee banden in de praktijk groter of kleiner kan zijn.