doorrijden of andere auto aanschaffen

Vraag gesteld door B. van Hees op 25 december 2015

Ik rijd een Scenic 2 Techline dci 1,5 vanaf 2009-02 nieuw. Ik heb nu 285000km op de teller staan, geen problemen amper olie verbruik rijd goed. Distributieriem en andere zaken die aan de beurt zijn komen eraan. Een te verwachte hoge kostenposten. Ik moet een besluit nemen of doorgaan of een andere auto aanschaffen. Graag uw advies,

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is om met de huidige auto door te blijven rijden óf over te gaan op de aanschaf van een andere auto.

Dit is inderdaad best een lastige overweging. Enerzijds is zo lang mogelijk doorrijden financieel de beste optie. De kostenpost afschrijving stelt niet veel meer voor waardoor dit eigenlijk de goedkoopste jaren zijn. Mits er uiteraard géén sprake is van buitensporige reparatie en onderhoudskosten.

Het is daarom belangrijk te weten of er naast de noodzakelijke distributie vervanging er meerdere kostbare ingrepen verricht moeten worden. Een nieuwe distributie met toebehoren zal al gauw richting de duizend euro gaan en wellicht kan uw garage meer toekomstige reparaties al aangeven. In ieder geval moet u mét investering daardoor wel de intentie hebben om tenminste nog drie jaar verder te gaan met deze Scenic. De teller zal dan ruim over de drie ton gaan waarbij groot onderhoud aan o.a turbo, verstuivers en brandstofpomp ook op de loer ligt.

Wat mij betreft is inruil daarom tóch de meest verstandige keuze omdat straks met méér dan drie ton het begrip ''bodemloze put'' ook een reële mogelijkheid is.