Advies aankoop

Vraag gesteld door FliermanG op 21 juni 2018

Zit voor de keuze om een auto te kopen die een caravan kan trekken van 1400 kilo moet benzine zijn met automaat en hoge instap.Kan niet kiezen tussen de Mazda cx5 2.0 skyactiiv 6at 2wd Skylease Gt en de Mini cooper Contryman.

Wat is uw advies, ook in relatie met restwaarde En is er iemand die ervaring heeft met een caravan achter de Countryman cooper. 

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over twee auto's die u overweegt aan te schaffen. Met name wat restwaarde en de eigenschappen als caravantrekker.

Wat het laatste betreft is de Countryman (141kW of 100kW versie?) ons opgevallen als een stevig afgeveerde auto die met een caravan wel een stabiele combinatie vormt. De motorische prestaties zijn zeer goed.

De CX-5 is solo een zeer prettige en ruime auto. De achterkant is wel wat aan de zachte kant en voelt wat ''week'' met aangekoppelde caravan. Bij hogere snelheden voelt de combinatie dan minder stabiel. De 121kW 2.0l SkyActive motor van Mazda zal wat motorische prestaties redelijk scoren. De Mini heeft wat dat betreft in beide motorvarianten wat meer trekkracht te bieden.

De CX-5 is eigenlijk vaaf de introductie een schot in de roos gebleken. Dat blijkt ook uit de geringe afschrijving en is duidelijk de winnaar van de Mini die in verhouding ook wat overprijsd is.

Ik wil tot slot nog melden dat 1400 kg in verhouding best een flink caravangewicht is voor beide auto's. Het zou mooi zijn wanneer het caravangewicht nog wat omlaag zou kunnen en daardoor de auto wat zwaarder. Dat zou de stabiliteit van de combinatie ten goede komen.