Sneeuwkettingen verplicht bij doorreis

Vraag gesteld door Sasta op 28 februari 2018

Hallo, ik ga op wintersport naar Italie. Hierbij rij ik over Duitsland - Oostenrijk - Italie. Is het nu verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen? de informatie hierover is wat verwarrend. Ik rij nu overigens al op winterbanden.
Vriendelijke groet

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over sneeuwkettingen wanneer u op voor wintersport naar Italië.

Sneeuwkettingen in Italië
Er bestaat in Italië geen algemene verplichting tot het gebruik van sneeuwkettingen. Wel is er een aantal wegen waarop sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Dit wordt door een verkeersbord aangegeven. De maximumsnelheid bij gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk
Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht indien dat aangegeven wordt met een verkeersbord. Hiervoor maakt het niet uit op wat voor banden je rijdt. Rijd je met sneeuwkettingen dan is de maximumsnelheid 50 km/h. De sneeuwkettingen moeten op de aangedreven wielen worden gemonteerd.

Sneeuwkettingen in Duitsland
Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto's tenzij anders aangegeven. Er geldt bij gebruik van de kettingen een maximum snelheid van 50 km/u.

Heel simpel gezegd ben je niet verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben maar wél te gebruiken wanneer dat middels een bord wordt aangegeven. Op doorreis via de bekende doorgaande route zult u een bord met de afbeelding van een ketting niet snel tegenkomen. Maar misschien wel wanneer u eenmaal de wintersport locatie in Italië nadert. Uiteindelijk bent u ook op weg naar de sneeuw en is de kans best groot dat u dat daar nadrukkelijk gaat tegenkomen. Misschien ook met een dergelijk bord.

Meer informatie over winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland vindt u op onze website.