Peugeot 106 tandwielratel naar 1ste versnelling

Vraag gesteld door jjrich op 16 mei 2017

Een Peugeot 106 uit 1994, ca. 39000 km (inderdaad niet veel) geeft vrijwel altijd tandwielgeratel wanneer teruggeschakeld wordt naar de 1ste versnelling, bijvoorbeeld wanneer de auto langzaam naar een rood licht rolt en ik dan weer bij groen licht wil inschakelen. Hoewel de auto dan eigenlijk te langzaam rijdt om in de 2de weer op te trekken doe ik dat wel zo nu en dan (altijd zonder ratelen) om niet eerst helemaal te moeten stoppen voor de 1ste versnelling. Koppelingplaten (vorig jaar) vervangen hielp niet. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een ratelend geluid wanneer u bij een hele lage snelheid u naar de eerste versnelling wilt schakelen.

De eerste gedachte gaat toch uit naar de koppeling maar ik begrijp dat de koppelingsplaat met wellicht toebehoren al vervangen is. En toch lijkt me de koppeling net niet voldoende "vrij" te komen dat juist zo belangrijk is voor eerste versnelling en achteruit. Dan blijft feitelijk alleen de bediening van de koppeling nog over.

Misschien dat de kabel te veel vrije slag heeft en dat deze bijgesteld moet worden of desnoods een nieuwe kabel. Op zich is dat niet een hele prijzige investering, hoewel ik me niet kan voorstellen dat bij een nieuwe koppeling de juiste afstelling van de kabel geen aandacht heeft gekregen. En misschien een onbenullige opmerking maar kan het pedaal ver genoeg ingetrapt worden. Soms schuift de mat onder het pedaal waardoor je geen voledige pedaalslag kan maken.