Ik heb een Euro4 camper, op basis van MB319 uit 2007. Kan ik hiermee tot Gambia of is de diesel te slecht?

Vraag gesteld door Koekberg op 03 mei 2017

Ik begrijp dat Marokko goede diesel heeft, maar daarna wordt het slechter. Toch zag ik in Gambia moderne auto's rijden, meest van NGO's en overheid, ook diesels. Is daar toch zwavelarme diesel te krijgen, of is de schade aan Euro 4 wel te doen? Kan ik mijn reis verlengen tot en met Gambia nu de wegen te doen zijn?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de diesel kwaliteit in Gambia.

Helaas heb ik daar geen verlossend antwoord op kunnen vinden. Een advies zou kunnen zijn te kiezen voor bekende maatschappijen maar een overzicht van tankstations val ook niet te ontdekken. Ik wil u overigens nog wijzen op het huidige actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken die wijst op op risico op spanningen en onrust in het betreffende land.

 


***

 

 

 

Reactie van Koekberg:

 

 

Kunt u aangeven wat voor schade een Euro4 motor oploopt als er zwavelhoudende diesel wordt gebruikt? Loopt ie vast, gaat alleen het roetfilter kapot?

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:

 

 

De gevolgen zullen naar verwachting niet van toepassing zijn voor het puur motorische gedeelte maar mogelijk wel voor de emissie gerichte componenten zoals EGR en roetfilter(katalysator). Maar voor een nog gerichter advies wil ik u graag door verwijzen naar deze diesel diagnose specialist. Voor dit bedrijf is diesel en de daarbij voorkomende storingen dagelijks kost en denk ik dat u daar het meets professionele antwoord kunt krijgen. Misschien ook of het verstandig is brandstoftoevoegingen aan boord mee te nemen.