Naar artikel

Aansluiting van de trekhaak stekker doet raar

Vraag gesteld door D.F. Verplancke op 8 december 2020

Ik heb een paar jaar geleden een Nissan Note uit 2011 gekocht. Op de trekhaak sluit ik mijn fietsendrager aan en dit is de vierde auto waarop ik die gebruik. dat ging altijd probleemloos tenzij er een lampje stuk was. Op mijn huidige auto deed ie het ook goed leek, maar zo nu en dan ging het licht niet aan of deden de remlichten het niet. Mijn monteur heeft er, nadat ik alles grondig schoon heb gemaakt en het ding het dan weer leek te doen, een nieuw blokje elektronica ingezet omdat de boordcomputer het kennelijk niet deed. Nou de ene keer doet ie het dan en soms een tweede ook, maar de boel werkt dus in feite niet want het is ontzettend onbetrouwbaar. Da's niet lekker uit fietsen gaan. Hoe krijg ik de boel wèl betrouwbaar?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U heeft problemen met de verlichting van uw fietsendrager.
Op het moment dat daar problemen mee zijn is de eerst vraag altijd: zit het in de stekker en bedrading van de fietsendrager, of zit het in de aansluiting van de auto?

U zou in ieder geval eens de fietsendrager op een andere auto kunnen proberen en kijken of die daar wel feilloos werkt.

Mocht het probleem in de auto zitten, dan kan het zoeken naar de oplossing wat lastiger zijn.
Naast de stekkerdoos moet de elektronica voor de verlichting juist aangestuurd worden.
Het kan zijn dat de trekhaak module niet goed aangemeld is, waardoor de auto  niet herkent dat er een fietsendrager aangesloten is.
Uiteraard kan het ook zijn dat het euvel toch in de stekkerdoos zelf zit, een kwestie van losse of vervuilde contacten bijvoorbeeld.

Er bestaat speciaal testgereedschap om de aansluitingen te kunnen testen.
Mocht het probleem dus in de auto zitten, dan is het verstandig om een garage op te zoeken die beschikt over de juiste testapparatuur om de installatie te kunnen testen en de storing op te kunnen sporen.