Naar artikel

Tolwegen/milieusticker

Vraag gesteld door op 14 juni 2020

Wij gaan dit jaar op motorvakantie maar zijn er nou wel of geen tolwegen met de motor? En als je met zijn tweeën rijdt kan de 1 dan betalen en dat je met zijn tweeën tegelijk doorrijdt? Ook heb ik iets gelezen over milieustickers. Geldt dit voor alle motoren of alleen een bepaald bouwjaar?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over tol betalen wanneer u met de motorfiets op vakantie gaat én hoe het zit met de milieusticker.
 
Tol betaal je per individueel voertuig en het is niet zo dat de voorste motorbestuurder meteen voor twee afrekent. Wanneer de slagboom open gaat wordt er geacht dat er telkens één motorvoertuig doorheen gaat. Met gebruik van een creditcard gaat het afrekenen overigens gemakkelijk en snel en heb je geen gedoe met cashgeld en handschoenen.

Een tolbadge maakt het doorrijden helemaal gemakkelijk. Dan betaal je elektronisch zonder je handen van het stuur te hoeven halen. Mits u ook in een van die landen willen gaan rijden zoals Spanje, Portugal, Frankrijk en Italië. Voor Oostenrijk en Zwitserland heeft u weer een tolvignet nodig die u vooraf of bij de grens zou kunnen aanschaffen.

Dus of en waar u tol moet betalen, hangt af van de bestemming en de weg er naar toe. Voor alle info hierover verwijs ik u naar onze pagina over tol.

Duitsland en Frankrijk zijn de bekendste landen met de verplichting voor een milieusticker, voornamelijk in het stedelijk gebied. Duitsland sluit motoren uit. Die hoeven géén sticker te hebben en worden feitelijk gewoon toegelaten. Frankrijk maakt die uitzondering niet maar mijdt u de grote steden dan is de kans erg klein dat u een milieusticker nodig gaat hebben.

Er zijn uiteraard meerdere landen die milieuzones kennen. Ik raad u aan om wat tol én milieuzones betreft te kijken wat voor u van toepassing is wanneer u weet waar de reis naar toe gaat.