Naar artikel

Elektrische auto thuis laden

Vraag gesteld door T.J. Claassens op 9 juni 2020

Ik heb sinds enige tijd zonnepanelen. Bestaat er een mogelijkheid, om mijn elektrische auto voor mijn woonhuis op te laden? Er is wel een stoep voor mijn huis. In de gemeente Den Haag. Is het verboden om laadkabels e.d. op/over de openbare ruimte te laten lopen. Is hier een oplossing voor?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Hoewel een elektrische auto meestal wel met een geaarde stekker (ook wel Schuko genoemd) is op te laden, valt dit niet aan te raden omdat de huisinstallatie het dan behoorlijk zwaar krijgt. Dit is meer voor nood bedoeld dan voor continu gebruik. Voor gebruik vaker dan een keertje is daarom een speciaal laadpunt nodig. De stroom daarvoor zou nog steeds uit uw eigen panelen kunnen komen als u een eigen laadpaal heeft, maar daar moet dan wel rekening mee worden gehouden bij de aanleg. En het moet uw eigen paal zijn.

Als deze zich op de openbare weg bevindt, dan kan dat in sommige gemeenten nog steeds, maar deze paal moet dan wel openbaar worden gesteld, m.a.w. anderen moeten er ook gebruik van kunnen maken. Alleen op een oprit o.i.d. is de paal alleen voor eigen gebruik te realiseren.

De praktijk is meestal dat stroom van zonnepanelen, voor zover niet direct gebruikt, terug het elektriciteitsnet ingaat; salderen. Op termijn zullen er wel mogelijkheden komen om eigen stroom op te slaan, ook in de auto zelf met een teruglevermogelijkheid. Maar die oplossing zijn nog kostbaar of niet geheel uitgewerkt.

Het verbod voor het leggen van een oplaadkabel verschilt per gemeente. Den Haag is er duidelijk over en accepteert bijvoorbeeld ook geen kabelmat, die over het snoer komt te liggen.

Meer informatie over elektrisch rijden vindt u op onze website.