Naar artikel

Skoda Superb of Volkswagen Passat

Vraag gesteld door P. Kowalski op 5 februari 2020

Ben aan het twijfelen weke van de 2 modellen ik ga halen van het bouwjaar 2015. En aangezien ik +/- 1000km per week rij. Of een 1.6TDI of een 2.0TDI beter is? Ben van plan veel kilometers in te rijden. Neem aan dat de Skoda goedkoper is in onderhoud? Maar ik wacht het antwoord af van de expert.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U twijfelt bij de genoemde auto's tussen twee motoruitvoeringen.
 
De voorkeur gaat uit naar de 2.0 versie maar zal het aanbod wel wat krapper zijn. Zeker wanneer uw keuze richting de Superb gaat. Maar met uw jaarkilometrage biedt de 2.0 liter TDI net wat meer ''body'' dan de 1.6 TDI ''spaardiesel'' terwijl het praktijkverbruik nauwelijks iets uitmaakt. Vandaar deze voorkeur terwijl vermoedelijk de gebruikte markt niet eens zo'n groot prijs verschil laat zien tussen deze twee motoren.
 
Wat onderhoud betreft zijn de voorgeschreven werkzaamheden niet wezenlijk verschillend tussen de Passat en de Superb. Maar de factuur van de wat exclusievere VW zal onderaan de streep tóch wat hoger zijn dan die van Skoda. Mijn inschatting is dat u met uw jaarkilometrage vermoedelijk zo'n 300 euro minder kwijt bent bij onderling vergelijkbaar onderhoud, in het voordeel dus van de Superb. Dus de tweeliter is wat mij betreft de beste keuze en krijgt de Superb vanwege de onderhoudskosten nét een streepje meer.