Naar artikel

Rotonde, richting aangeven bij linksaf slaan ja of nee?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 24 oktober 2019

De grote verwarring, gelezen ANWB Kampioen nr. 10/11. moet je richting aangeven als je een rotonde verlaat. Ik heb een paar jaar geleden een artikel gelezen geschreven door een wijkagent dat je bij linksaf slaan op een rotonde geen richting moet aangeven. Dus dat deed ik dan maar niet meer.

Enkele jaren geleden was er van de ANWB een theorie examen om te kijken hoe het stond met theoretische gebeuren van de chauffeur. Deze heb ik ingevuld en ik was hier voor geslaagd. Hier stond echter een vraag in over het rijden op een rotonde of je bij het linksaf slaan richting aan moest geven, deze vraag heb ik met nee beantwoord, bij de uitslag werd deze fout gerekend. Dus sindsdien geef ik richting aan bij het linksaf slaan op een rotonde. Nu lees ik weer dat het niet mag. Dus nog een maal, hoe zit het nu eigenlijk?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over richting aangeven naar links, als u op een rotonde blijft. Dat is volgens de wet niet verplicht. Bij het verlaten van de rotonde is het wel verplicht richting aan te geven naar rechts. Het CBR leert leerlingen richting aan te geven naar links als ze op de rotonde blijven. Automobilisten die eerder hun rijbewijs hebben gehaald kregen de instructie om alleen bij het verlaten van de rotonde richting aan te geven. Het verschaft geen duidelijkheid als automobilisten verschillende manieren van communicatie aangeleerd krijgen.

Voor de duidelijkheid: de wet is niet veranderd. Een voorrangsrotonde is feitelijk een stukje voorrangsweg waar verkeer dat erop rijdt geen richting aan hoeft te geven om de voorrang af te dwingen bij een auto die de rotonde wil oprijden. Het voorkomen van dreigend gevaar (een auto die geen voorrang verleent) is bovendien niet de functie van de richtingaanwijzer.   

 

Reacties:

 

M. Knaapen

Auteur - 31 maart 2023

Hoewel ik er geen bezwaar tegen heb dat medeweggebruikers op de rotonde richting aangeven naar links heb ik, inderdaad bijna 50 jaar geleden, geleerd dat je op een rotonde niet naar links kunt simpelweg omdat er geen weg naar links is. Ook later voor mijn motorrijbewijs werd er door de instructeur erop gewezen dat het niet nodig noch verplicht was. Overigens lijkt de richtingaanwijzer voor veel automobilsten tegenwoordig een overbodig “accessoire” vooral bij de merken BMW, Audi en Mercedes…