Naar artikel

Zomerbanden: hard of zacht rubber

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 september 2019

Ik heb een Kia 1,6 GDI Sportage 2018, aangeschaft begin 2019. Bandenmaat 225/60 R17.
Bij snelheden boven de 100 km per uur een irritant geluid. Onderzoek (met name door dealer) leverde op dat de oorzaak daarvan is het bandengeluid. Soort wegdek speelt nl. ook een rol: oa open asfalt betekent aanzienlijk meer geluid dan gesloten asfalt. Ik gebruik Hankook Ventus Prime2. Het rubber van deze band zou te hard zijn voor deze auto.

Graag uw mening daarover. Is dit aannemelijk? Is een zachtere band wenselijk en kan dit de garantie geven dat het irritante geluid verleden tijd is? Wat zijn dan bijv. zachtere banden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over bandengeruis. De ene band maakt meer lawaai dan de andere. In onze bandentests is geluidsproductie dan ook een testonderdeel.  De Hankook Ventus Prime2 is door ons in 2015 getest, hetzij in een smalere maat. In de geteste maat bleek de band goed te scoren op het onderdeel 'geluid in de auto'

Bandengeluid is wel afhankelijk van de maat band. Een bredere band kan meer geluid maken. Een zachtere band hoeft niet stiller te zijn. Verder is het bandengeluid ook afhankelijk van de auto zelf, dus de geluidsisolatie rondom de wielkasten. En dat is iets waar het merk Kia nog wat heeft te verbeteren, want het is een veelgelezen punt van kritiek.