Welke winterbanden kan ik het beste aanschaffen?

Vraag gesteld door Jkui op 10 november 2017

Nu de tijd aanbreekt voor het wisselen naar winterbanden ben ik opzoek gegaan naar een setje voor mijn Toyota iQ (175/65/R15). De mogelijkheden zijn enorm van verschillende merken met zeer uiteenlopende prijzen. Ik kan geen recente testen vinden die iets zeggen over winterbanden van deze maat en daarom zou ik graag advies willen over deze aankoop. Hierbij heb ik een aantal vragen:

- Is het label (verbruik/grip/geluid) een betrouwbare voorspeller van de daadwerkelijke kwaliteit van de band?
- Zijn er merken/modellen die ik beter niet kan aanschaffen?
- Welke merken/modellen bieden de beste prijs/kwaliteit verhouding aan?
- Op welke overige zaken moet ik letten bij de aanschaf van winterbanden?

Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet,

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over de aanschaf van winterbanden.

De betreffende bandenmaat is in één van onze winterbandentests nog niet aan de beurt geweest. Toch is deze winterbandentest representatief genoeg voor de gewenste bandenmaat om daar een goede keuze uit te kunnen maken.

De brandstoflabels zijn niet betrouwbaar genoeg om daarmee een goede of slechte koop te doen. De uitslagen zijn afkomstig van de fabrikanten met ruime marges. Het oordeel ''geluid'' heeft betrekking op buiten de auto en niet in het interieur. Wat dat betreft kunt u écht beter uit de voeten met onze test en denk ik dat u óók op basis van prijs/kwaliteit een goede keuze kunt maken.

Bij aanschaf raad ik u aan voor de scherpste prijs verschillende aanbieders te raadplegen. Veel grote internet aanbieders hebben verschillende montagepunten door het hele land. Soms tref je een scherpe aanbieding van één van de fastfitters. Wanneer u niet onder zware winterse omstandigheden denkt te rijden, zoals rond wintersport locaties, zou een goede all seasonband ook nog een optie kunnen zijn, met behoorlijk goede winterse eigenschappen en nauwelijks concessies in de winter. Wettelijk zijn deze banden ook toegestaan waar een winterbanden plicht geldt. Zie ook onze all season test.