Bandenkeus winterreis Portugal

Vraag gesteld door JanenNellyDongen op 04 augustus 2017

Heel mijn leven op zomer- en winterbanden gereden. 's Winters met de auto naar Portugal. Onderweg sneeuw, daar 20 gr. M.i. is Michelin crossclimate beter dan winter- of zomerbanden. Mijn vrouw wil dat niet geloven. Wat vindt U?

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over bandenkeuze. U gaat met de auto in korte tijd naar verwachting zowel winterse als zomerse omstandigheden tegemoet.

Goede zomer- en winterbanden bieden de beste prestaties, maar wel in de omstandigheden waarvoor ze zijn ontworpen. De prestaties van de seizoens-specifieke banden nemen af naarmate de banden buiten hun 'habitat' komen.

Een winterband gaat langzaam maar zeker slechter scoren naarmate de buitentemperatuur toeneemt. Hoe hoger de temperatuur, des te slechter de prestaties.

Zomerbanden zijn in écht winterse omstandigheden zoals een besneeuwd wegdek al niet meer volwaardig te gebruiken. De grip neemt dan zóver af, dat aanpassen van de snelheid al niet meer volstaat. Ook bij 20 km/h zal de auto bij een noodstop gewoon doorglijden.

U gaat met de auto via mogelijk winterse omstandigheden naar Portugal, alwaar het dan 20 graden Celsius is. Een goede all-seasonband zoals de Michelin CrossClimate is daarvoor erg geschikt. Mocht u de reis willen maken op zomer- of winterbanden, dan gaat mijn voorkeur uit naar winterbanden.