Aanschaf diesel raadzaam?

Vraag gesteld door Bastiaan40 op 13 maart 2018

Is het raadzaam om een auto met dieselmotor aan te schaffen gezien de huidige diesel discussie en verwachting voor de komende jaren.
Betreft optie op Peugeot 508 1.6e HDI uit 2012.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het raadzaam is nog een gebruikte diesel te kopen.

Misschien kunt u nog aanvullende aangeven wat de geplande kilometers op jaarbasis zullen zijn. Ik hoop u dan z.s.m zorgvuldig te adviseren.***

Reactie van Bastiaan40:

Dank voor uw snelle reactie
Ik verwacht tussen de 20 en 25000km te rijden.***

Reactie van Jos van der Drift:

Wanneer ik naar de autokosten kijk van een fictieve 508 diesel van 2012 in vergelijking met een benzine versie, zou op basis van uw jaarkilometrage de benzine versie 3 ct/km goedkoper zijn. Bij deze berekening heb ik ook rekening gehouden met een hogere aanschafprijs van een benzine versie met vaak wel een lagere kilometerstand, uitgande van een geplande gebruiksduur van ongeveer 5 jaar.

Dus op basis van uw jaarkilometrage is diesel economisch geen goede keuze. Daarbij komt ook dat de diesel als occasion is de toekomst wat afschrijving betreft een steeds hogere rekening gepresenteerd gaat krijgen. Verder zien we milieuzones binnen Europa alleen maar toenemen, en is het niet ondenkbaar dat in de toekomst óók deze generatie diesels steeds vaker geweerd gaan worden. De aanschaf van een diesel is voor u dus feitelijk niet raadzaam.***

Reactie van Bastiaan40:

Beste heer van der Drift
Bedankt voor uw antwoord.
Het heeft mij duidelijkheid gegeven en mede doen besluiten niet verder te gaan in het onderhandelen over een diesel auto.