reparatiekosten defecte startblokkering

Vraag gesteld door JanKessels op 09 april 2018

Betreft een Golf Plus van september 2013; startte niet meer. Volgens garage: defecte chip van startblokkering. Vervanging nodig van complete elektronica van dashboard; kosten €750. Komt volgens monteur slechts zeer zelden voor. Reparatie is uitgevoerd.
Vraag: is het reëel dat de kosten volledig voor mijn rekening zijn of is hier sprake van een gebrek aan de auto waarbij leverancier (deel van) de kosten voor zijn rekening moet nemen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de herstel kosten van uw VW Golf Plus.

Het betreffende gebrek is niet gerelateerd aan gebruikersslijtage en mag u van een dergelijk component dan ook een langere levensduur verwachten. Wat mij betreft tenminste 10 jaar. Ik ben dan ook van mening dat het niet redelijk is dat een non-conform product volledig voor uw rekening komt.

Ik weet niet of de betreffende dealer ook uw leverancier is van deze auto. Een redelijk voorstel is wat mij betreft dat de kosten gedeeld worden, dus op fifty-fifty basis. Dat is ook redelijk ten opzichte van de te verwachten levensduur. Ik weet niet of u de rekening al voldaan heeft. Dan maakt het vaak wel wat lastiger om met terugwerkende kracht op de rekening terug te komen. Maar op basis van redelijkheid en billijkheid had uw dealer u gerust een coulant voorstel mogen doen. Misschien dat u de dealer hier tóch nog over kunt aanspreken.

Zie aanvullend ons Stappenplan klachten na aankoop.