Na half jaar pech met tweedehands auto

Vraag gesteld door Ieffie op 23 augustus 2017

Half jaar geleden een 2de hands Citroën C1 gekocht met een semi automatische versnellingsbak. Gisteren ging auto piepen en stinken, versnelling ging niet van de 3de naar de 4de. Wat kan het probleem zijn? Er werd al gezegd dat de versnellingsbak ws is versleten. Nu mijn vraag: is dit een half jaar geleden bij aankoop niet te zien geweest door de Citroën dealer? Mij lijkt het zo dat, als iets is versleten, dit te zien moet zijn geweest. Maar misschien heb ik het mis. Auto valt net buiten de garantieperiode van een half jaar.
Graag uw antwoord.

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een occasion gekocht met een semi automatische versnellingsbak. Nu is de versnellingsbak kapot. U vraagt zich af of dat ten tijde voor het sluiten van de koopovereenkomst te zien moet zijn geweest door de verkoper. De auto valt nu net buiten de garantieperiode van 6 maanden.

Wanneer u een tweedehands auto koopt, mag u verwachten dat deze auto de eigenschappen bezit voor veilig en normaal gebruik. Voldoet de auto niet aan de redelijke verwachtingen dan is er sprake van non-conformiteit. Factoren die bepalend zijn voor wat u mag verwachten van een auto zijn o.a.: leeftijd van de auto, koopprijs van de auto in relatie tot de nieuwprijs, waar u de auto kocht, eventuele garantie en de informatie die door de verkoper is verstrekt over de auto.

De verkoper is verplicht u te informeren over bestaande gebreken, voor zover hij daarvan op de hoogte is of had moeten zijn. Als de verkoper het gebrek kende maar niet aan u heeft verteld bij de koop kunt u de verkoper daarop aanspreken. U moet dit wel kunnen bewijzen. Alleen als u bewijs hebt kunt u de verkoper hiervoor aansprakelijk stellen. Als koper heeft u ook een vergaande onderzoeksplicht.

In dit geval hebt u juridisch gezien geen sterke positie. Ten tijde van het sluiten van de overeenkomst heeft de verkoper namelijk al aangegeven dat de versnellingsbak waarschijnlijk is versleten. Hij voldoet daarmee aan zijn mededelingsplicht. Omdat u een vergaande onderzoeksplicht hebt, had u door middel van bijvoorbeeld een aankoopkeuring te laten doen een sterkere positie gehad achteraf. Omdat u uw onderzoeksplicht niet voldoende hebt nageleefd kunt u daarom de verkoper niet aanspreken op dit gebrek.