Aanschaf auto in Oost-Europa

Vraag gesteld door sanpir op 09 maart 2017

Er gaan berichten rond dat in Oost-Europa producten worden verkocht die minderwaardig zijn dan in Nederland. Ik wil in Hongarije een Kia picanto aanschaffen en mijn vrees bestaat nu dat ik iets minderwaardigs voorgeschoteld krijg. Waar moet is specifiek op letten dat de auto voldoet aan de eisen die mijn veiligheid niet in gevaar brengen en de juiste waar voor mijn geld krijg?

Vriendelijke groet

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Mogelijk zijn producten verkocht in Oost-Europa van andere kwaliteit dan in Nederland, maar dat geldt niet voor auto's die voor Europa zijn gebouwd.

Een Kia die u in Hongarije koopt is van dezelfde kwaliteit als eentje die via de Nederlandse importeur het verkoopkanaal in gaat. U schrijft niet waarom u een auto in Hongarije wilt kopen en of u de auto in Nederland wilt gebruiken. In dat geval kunt u betreft de garantie en eventuele ondersteuning door de dealerorganisatie (coulance) informeren hoe de Kia-organisatie omgaat met grijs geïmporteerde auto's.***

Reactie van sanpir:

Vanwege het feit dat we niet meer met onze eigen auto naar Hongarije gaan en dat mijn vrouw door haar ziekte het niet meer zitten om die 1600 km meer in de auto af te leggen. We zijn door de ligging van ons zomerhuis ook genoodzaakt om een auto tot beschikking te hebben. Ik hoop dat u op de hoogte bent van het feit wat er nu gaande is met de producten die in Oost-Europa verkocht worden. De Nederlandse pers is niet altijd onpartijdig betreffende nieuwsgaring uit Oost-Europa vandaar mijn vraag.