Defecte turbo bij citroen C5 1.6 THP

Vraag gesteld door hans113 op 11 augustus 2017

Op weg naar huis met caravan ging in Duitsland de turbo kapot. De klep die de uitlaatgassen tot de eigenlijke turbo toelaat had speling. Verder zat er een minuscuul scheurtje in het metaal voor de klep en ook nog een in een soort ring daarachter. Met de ventilator in de turbo zelf was niets mis. De auto heeft 126.000km gelopen en het bouwjaar is maart 2011. Hoe kan dit ontstaan zijn, want een turbo moet toch wel langer meegaan dan 126.000 km.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een defect aan de turbo van uw Citroën. Een turbo kan lang mee gaan, maar het blijft een kwetsbaar onderdeel. Er zijn een aantal revisiebedrijven die veel werk hebben aan het vernieuwen van turbo's.

Ik ben wel van mening dat het van belang is te weten waarom de turbo defect is. Bij normaal gebruik en regulier onderhoud is echter een levensduur van 126.000 km toch wel te krap voor een turbo. Ik ben van mening dat 200.000 bij normale gebruiksomstandigheden een minimaal te verwachten levensduur zou mogen zijn, en dat Citroën u wel coulance zou moeten aanbieden.

Wanneer uw dealer blijft bij alle kosten voor uw rekening, heeft u wat mij betreft alle reden om een ingebrekestelling richting de dealer te versturen. Voor aanvullende info en ons stappenplan daarvoor zie Klachten na aankoop.