Boete Italie

Vraag gesteld door HesselB op 15 november 2018

Ik krijg twee boetes uit Italie. 1 van de auto en 1 van de caravan. Verschillende tijdstippen en locaties , wel zelfde dag tijdverschil 30 minuten. Klopt het dat je een boete van te snel rijden alleen van de caravan kunt krijgen? Zit formulier bij voor gegevens dor mij in te vullen. Moet ik deze opsturen? Kan ik foto opvragen? Eerst wel betalen, ivm hogere boetes daarna? Onduidelijke website komt niet tevoorschijn www.provinciabrescia2.babyloweb.eu/info/ !!

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft twee boetes ontvangen vanuit Italië. Een boete stond op kenteken van uw auto, de ander was uitgeschreven voor uw caravan. U heeft hier vragen over.

Het kan voorkomen dat een boete wordt uitgeschreven voor de caravan als deze op kenteken staat.

De hoogte van de boete hangt in Italië samen met de termijn waarbinnen u deze betaald. Hoe eerder u betaald, des te lager is het boetebedrag. Snel betalen loont dus.

Alleen officiële instanties kunnen kentekengegevens opvragen in een ander land. Twijfelt u toch nog over de echtheid, kijkt u dan of de volgende punten op de bekeuring staan:

  • naam en adres van de kentekenhouder/bestuurder
  • welke verkeersregel u hebt overtreden (met wetsartikel)
  • het boetebedrag en of je administratie- procedurekosten moet betalen
  • hoe u kunt betalen
  • wat de gevolgen zijn van niet betalen
  • welke beroepsmogelijkheden er zijn
  • de gegevens van de instantie die de boete heeft opgelegd (vaak met vermelding website)
  • naam van degene die de zaak behandelt.

De bekeuring wordt per post naar het huisadres gestuurd, nooit per email. Twijfelt u toch nog, bel dan met de instantie die de boete heeft opgelegd. Vaak kunt u ook op de website van die instantie een en ander controleren.

Het is verstandig alleen bezwaar aan te tekenen als u kunt bewijzen dat u de overtreding niet hebt begaan. Kunt u dit niet bewijzen dan wijst de prefect uw bezwaar af, uw boete wordt dan verhoogd tot ongeveer het dubbele van het oorspronkelijke bedrag.

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.