wel of geen Diesel als personen auto

Vraag gesteld door Sharp op 12 februari 2018

Gezien alle veranderingen in milieu eisen. Bevelen jullie het af om nog een diesel personen auto te kopen die ik minimaal 7-10 jaar wil gebruiken? De auto zou waarschijnlijk uit 2015 zijn.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de aanschaf van een moderne diesel (2015) nog een verstandige keuze is.

Diesels liggen per definitie al onder vuur en er gaan zelfs geluiden deze in bepaalde steden helemaal te weren. De toekomst is dus helaas niet helemaal helder.

Met een moderne Euro 5 diesel kunt u naar verwachting wel een flink aantal jaren vooruit, maar het is mogelijk dat u mogelijk de komende jaren met deze auto niet meer overal mag komen.

De restwaarde van diesels staat nu al onder druk, en heeft al invloed op de verwachte restwaarde. Het omslagpunt voor een gebruikte diesel zat jarenlang rond de 15.000 - 17.000 km, nu in januari 2018 is zelfs bij 30.000 km per jaar benzine nog goedkoper. Het is dus ook handig om na te gaan of een diesel voor u financieel interessant is.

De regels en voorwaarden bij milieuzones in verschillende Europese landen zijn verschillend. Alle informatie per land hebben wij op een rij gezet op anwb.nl.