Jaarlijks vervangen achterbanden Subaru XV

Vraag gesteld door boersma-barten op 11 december 2018

Wij rijden 12000-14000 km/jaar, waarvan 2/3 met caravan Kip-Vision, 1200 kg. De auto is van 2012.
Ieder jaar zijn de achterbanden vervangen. Ook nu, wintercheck, banden vervangen 18.1.2018, nu nog 3 mm profiel, voorbanden 6 mm profiel.
We rijden op Michelin banden.
Is dit normaal? En wat kunnen we eraan doen.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de achterbanden van uw Subaru elk jaar na de genoemde kilometers weer vervangen worden.

Met 3 mm profieldiepte is dat binnenkort weer aan de orde. Misschien kunt u aanvullend nog vermelden welke type Michelin's er gemonteerd zijn. Bepaalde banden van deze bandenfabrikant worden geacht veilig tot de wettelijke norm van 1,6 mm op te kunnen rijden en niet preventief in een veel eerder stadium. Misschien kunt u de type aanduiding doorgeven zodat we de productinfo van Michelin er naast kunnen leggen.

Overigens is de snellere slijtage van de banden op de achteras te verklaren door de aanwezigheid van de caravan. Met zo'n 2/3 deel aan caravan kilometers op jaarbasis, is de belasting op de achteras zodanig dat de achterbanden het nadrukkelijker voor hun kiezen krijgen dan de voorbanden. Niet alleen door het gewicht op de kogel maar ook de aangekoppelde massa die continu wel alle bewegingen doorgeeft aan de auto. De belasting van de achteras en uiteindelijk ook de banden is dan wel een stuk nadrukkelijker dan bij de kilometers zonder caravan.