Mag de witte kentekenplaat direct aan een afneembare trekhaak worden bevestigd aangezien het moeilijk is deze elke keer aan te brengen.

Vraag gesteld door Britain op 29 augustus 2018

De knobbel van de trekhaak zit voor de kentekenplaat v.d. auto. Dus is deze afneembaar. Echter voor een bijna 80 jarige met rugklachten bijna niet te doen deze elke keer te verwijderen. Mag de witte plaat op de fietsdrager tijdelijk aan de trekhaak worden bevestigd? Aangezien je hiervoor niet onder de auto hoeft te zijn.

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u de witte kentekenplaat van de fietsdrager tijdelijk aan de trekhaak mag bevestigen.

Deze witte kentekenplaat is formeel voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa van minder dan 751 kg en aanhangsels zoals fietsendragers.

Deze plaat bevestigen aan de trekhaak omdat de kogel de gele plaat afdekt is geen legale oplossing. Daarbij komt ook dat de kentekenplaat verlicht dient te zijn d.m.v. een lichtbalk zoals ook bij een fietsdrager. Deze oplossing is dus niet toegestaan en blijft het demonteren van de kogel de enige optie. Ik begrijp dat dit fysiek voor u best lastig is. Hopelijk heeft u iemand in uw omgeving die u soms kan bijstaan.