Gewicht aanhanger versus energie label

Vraag gesteld door wwddll op 08 maart 2018

Ik ben op zoek naar een gebruikte Skoda Octavia station wagen met diesel motor 1.6 TDI. Mijn caravan is ca. 1300kg. Nu zie ik dat dezelfde modellen of max 1000kg mogen trekken of max 1500kg. Na enig zoeken vond ik dat er verschil zit in het energie label: Energierlabel A heeft max 1000kg en energielabel B mag 1500kg trekken.
Vraag: technisch gesproken zou ik met een auto met energie label A kunnen rijden of kan hier controle op plaatsvinden? Hoe is dit systeem tot stand gekomen? ps: op autotrack zie je auto's vermeld met energielabel A terwijl ze eigenlijk B zijn, rdw geeft de juiste info....

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U zoekt een gebruikte Skoda Octavia station 1.6 TDI 81 KW en heeft ontdekt dat deze modellen er zijn met een A label en met een B label. De auto's met A label mogen 1.000 kg trekken, de auto's met B label 1.500 kg.

U vraagt of u met de auto die 1.000 kg mag trekken ook 1.300 kg kan trekken.

U geeft niet aan in welk bouwjaar u zoekt.

Met een auto die maximaal 1.000 kg mag trekken mag u geen 1.300 kg trekken. Als u in een landelijke controle valt krijgt u waarschijnlijk een boete en mag u niet verder rijden.

Bovendien is dit technisch gezien niet verstandig. Vaak staan auto's met een beter energielabel op smallere banden en zijn er kleinere luchtopeningen in het front. Tevens zijn soms de overbrengingsverhoudingen in de versnellingsbak anders.