Is het wel zo aantrekkelijk om nog snel een plugin hybride aan te schaffen? Ik maak mij zorgen om de restwaarde na bv 5 jaar?

Vraag gesteld door fransdoc op 21 oktober 2016

Ik rij de auto zakelijk, maar koop hem zelf. Er wordt een 'winst' van 8.000 euro voorgespiegeld ivm de 15% bijtelling. Maar: betaal je dat niet dubbel en dwars terug aan hogere aanschaf en hoge afschrijving op zo n auto. Bij VW stoppen ze volgend jaar met hybride (?)
Ik rij zo n 12.000 km per jaar.

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Om nog voor de lage bijtelling van 15% in aanmerking te komen moet de auto van de zakelijke rijder nog dit jaar tenaamgesteld zijn. De bijtelling voor een auto met kentekendatum 2016 blijft voor zakelijke rijders - die hun auto ook privé gebruiken - gehandhaafd voor vijf jaar. Voor auto’s die in januari 2017 voor het eerst in gebruik genomen worden gelden meteen de nieuwe regels voor bijtelling. Voor plug-in hybrides is dat 22%.

Het voordeel van een lagere bijtelling is ook afhankelijk van de catalogusprijs van de auto én uw inkomen cq belastingschaal. 8000 euro over de gebruiksduur van 5 jaar is mogelijk.

Daarnaast kàn een plug-in hybride zuiniger rijden, maar hoe groot dat verschil is met een benzine-auto hangt sterk af van de gebruiksomstandigheden en de laadfrequentie, dus de mate waarin er elektrisch kan worden gereden. Rekent u zich in ieder geval niet rijk met de fabrieksopgave voor wat betreft het brandstofverbruik. In de praktijk blijkt het verbruik van een plug-in hybride tot twee keer zo hoog uit te kunnen vallen dan de fabrieksopgave. Dat heeft onder andere te maken met de meetwijze die de fabrikant moet volgen. Het voordeel in brandstofverbruik dat overblijft telt uiteraard mee naar rato van uw jaarkilometrage. Voor wie veel rijdt is het voordeel dus groter.

De restwaarde van een auto over vijf jaar is nooit met met 100% zekerheid vast te stellen, maar bij een plug-in hybride is er meer onzekerheid omdat de tweedehandsmarkt en eventuele fiscale regelgeving voor plug-in hybrides over vijf jaar niet klaarhelder is. De vraag is dus hoe interessant zo'n auto is voor de particuliere occasionkoper. We werken er wel aan plug-in hybrides ook op te nemen in onze online autokostenberekening op basis van een inschatting.

Wij hebben niet de informatie ontvangen dat Volkswagen volgend jaar zou stoppen met plug-in hybride auto's.