Houdbaarheid accu plug in als je weinig de auto gebruikt. BV maar 1 á 2 maal per week voor korte ritjes en elke maand gemiddeld een langere

Vraag gesteld door duijkers op 14 maart 2018

Overweeg een Kia Niro hybrid of plug in Aante schaffen. Moet caravan van 1300 beladen kunnen trekken. Lever nu ca. 2800 kWb terug van mijn panelen. Ben een early adepter
De vraag is echter of de kwaliteit van de accu’s goed blijft. In beperkt gebruik. Zeg 1 á 2 keer p/w korte rit en gem. 1 keer per maand een langere rit 1á 2 keer per jaar een paar weken met de caravan naar zuid Europa.
Daarnaast zei de dealer dat ik beter een hybrid dan een hybrid plug in kan kiezen omdat een plug in meer brandstof zou gebruiken . Een bijna lege plug in accu zou onvoldoende vermogen hebben om nog elektrisch hybride rijden. Klopt dit verhaal. De keuze betreft een Kia Niro hybrid of hybrid plug in.
Alvast bedankt, Noël Duijkers

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het accupakket van een plug-in hybride auto.

Voor de levensduur van de accu is het goed als hij 'in beweging' blijft, dus regelmatig wat te doen krijgt: stroom leveren en stroom opslaan. Een maandelijkse lange rit en meerdere korte ritten per week is regelmatig genoeg. Lange stilstand en diep-ontlading is wel slecht voor het accupakket.

Als het accupakket (bijna) leeg is, wat in theorie kan, dan levert de aandrijflijn niet het volledige vermogen zoals opgegeven.

U schrijft over het rijden met een lege accu. Heeft u goede mogelijkheden om de auto via het stroomnet te laden? Als u weinig kilometers per jaar rijdt lijkt het me sowieso niet zinvol om de bijna 5000 euro duurdere plug-in te nemen.