Auto wordt niet geleverd om dat afleveringskosten reparatie niet dekken

Vraag gesteld door Aankoop auto op 02 november 2018

Ik heb een auto gekocht met de afspraak dat er een onderhoudsbeurt zou plaatsvinden en een geluid bij de motor zou worden verholpen. Nu blijkt dat reparatie voor de verkoper duurder, dan afleveringskosten dekken, uitvalt. Oude auto heb ik al ingeruild en aanbetaling gedaan. Ik meen recht te hebben op de auto, ongeacht de kosten voor de verkoper. Verkoper wil verkoop terugdraaien en het inruilen van de auto ongedaan maken. Kan dit en wat is mijn recht?

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht. Bij de aankoop was er sprake van eengeluid bij de motor. Dit zou door de verkoper worden verholpen. Nu geeft de verkoper aan de koop te willen terugdraaien omdat de reparatie te kostbaar zou zijn. u vraagt of dit kan.

Als het herstel van een gebrek zo kostbaar is dat van de verkoper in redelijkheid niet gevraagd kan worden om de auto te herstellen, is ontbinding mogelijk. U heft dan recht op teruggave van uw ingeruilde auto en de aanbetaling.

Ook kan er in onderling overleg worden gekozen voor een vervangende auto. De kosten voor herstel moeten deze ontbinding wel rechtvaardigen. Daarbij speelt onder meer de aankoopprijs/dagwaarde van de betreffende auto een rol.

U zou wel van de garage een prijsopgaaf kunnen vragen voor de kosten van hertsel. De verkoper zal zijn beslissing natuurlijk wel moeten kunnen onderbouwen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.