Auto een jaar in Engeland

Vraag gesteld door dop59 op 23 februari 2018

Goedemiddag.

Ik ga binnenkort voor in ieder geval een jaar in Engeland wonen en werken. Nu heb ik een heel fijne auto die ik graag mee zou nemen en na afloop weer terug naar Nederland. Nu heb ik daar een aantal vragen over:

1. Voor zover ik begreep zijn er geen kosten verboden aan het invoeren van de auto in Engeland. Hoe zit het met het terug invoeren naar Nederland? Kost het geld om de auto weer op een Nederlands kenteken te zetten?

2. Mocht invoer een dure praktijk blijken, is het dan mogelijk om de auto in Nederland geregistreerd te laten staan terwijl mijn adres in Engeland is, i.v.m. behouden verzekering? Ik weet dat ik dan regelmatig de auto weer mee naar Nederland moet nemen.

Hartelijk dank

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de registratie van een auto in verband met tijdelijk verblijf in het buitenland.

De auto op Nederlands kenteken laten wordt waarschijnlijk niet toegestaan door de verzekeringsmaatschappij, die een maximum stelt aan het verblijf van een auto in het buitenland. Ook is onduidelijk of het in Engeland is toegestaan om als (tijdelijk) inwoner een jaar lang met een Nederlands gekentekende auto rond te rijden. Het kan zijn dat men vereist de auto in te voeren.

Als de auto minstens een half jaar in uw bezit is, kunt u de auto in Engeland belastingvrij invoeren als verhuisgoed en mee terug nemen naar Nederland als u weer terug komt.

Afhankelijk van de leeftijd van de auto kan het voordeliger zijn om de auto uit te voeren en BPM terug te vragen. Bij herinvoer in Nederland moet er opnieuw BPM worden betaald, maar die is minder dan u eerst heeft teruggekregen. De BPM afschrijving over dat jaar bespaart u dus met deze constructie.

Voor meer informatie hierover kunt u bellen met de Belasting Telefoon Douane.