7 zitter diesel euro kopen?

Vraag gesteld door Lisette_Jason op 26 maart 2018

We willen onze ford galaxy diesel uit 2007 (met 275000 km op de teller) vervangen door een wat jongere galaxy automaat (2013 2014) wij rijden ca 20000 km per jaar en gaan op vakantie met een caravan ca 1200 kg. De diesels van 2013 2014 zijn volgens mij euro5 gezien de recentelijke ontwikkelingen in duitsland is het nog wel handig om een euro 5 diesel te kopen?

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de aanschaf van een Ford Galaxy, op basis van steeds meer diesel werende maatregelen in Europa, nog wel verstandig is.

Een diesel met Euro 5 wordt eigenlijk nergens nog aan de stadspoorten de toegang ontzegd. In Duitsland zijn er wel plannen om in bepaalde steden een nóg strenger beleid te volgen, met ook de optie om zelfs alle diesels te mogen weren.

Wanneer u met de betreffende diesel bepaalde steden zou willen bezoeken, zou u in de toekomst weleens geweigerd kunnen worden. Maar met Euro 5 lijkt ons dat echter nog ver weg. Ook wanneer u in combinatie met caravan op weg bent naar een mooie vakantie bestemming. Ik kan me voorstellen dat juist ook vanwege de caravan u een diesel daarom zo aanspreekt. Maar met een Euro 5 diesel zou u mogelijk in de toekomst incidenteel in een Duitse binnenstad niet welkom kunnen zijn.

Ik heb globaal ook naar de kilometerkosten gekeken van zowel een diesel als vergelijkbare benzine versie. Met 20.000 km op jaarbasis en uitgaande van 5 gebruiksjaren is benzine economisch wel de betere keuze. De aanschafprijs is wellicht 'n paar duizend hoger, met een lagere kilometerstand maar zal een benzine versie ongeveer 2-3 ct/km goedkoper zijn. Verder zult u de vrije val van diesel occasions later bij inruil wel nadrukkelijk gaan merken in de restwaarde. Benzine is dus het overwegen waard en is een Galaxy 1.6 16V 118KW ECOBOOST ook zéker sterk genoeg om ook met 1.200 kg caravangewicht goed uit de voeten te kunnen.